Ta bort 4%-spärren


voteinbed

Det är dags att anpassa det svenska valsystemet till ett modernt land och ett mer demokratiskt system. Vi har sett hur det uppkommit paniklösningar som decemberöverenskommelsen för att dels undvika nyval och dels hålla ett parti utanför i framtida politiska beslut i Riksdagen.

Att hitta på nya spelregler efter ett val för att kunna behålla makten upplevs inte som något schysst av svenska folket. Därför borde nya spelregler börjas ta fram och ändras i grundlagen redan nu innan fler val i framtiden leder till ännu mer trixande med makten.

Man skulle kunna göra förändringar i flera steg och ständigt förbättra och anpassas så att det inte spelar någon roll hur många partier som finns, till vilka röstningssystem som kan och bör användas och hur väljarnas röster ska räknas.

Det finns hundratals olika demokratiska valsystem som provats i olika länder så det kanske inte finns något vi kan eller bör kopiera. Låt oss istället tänka nytt:

– Ta bort 4%-spärren skulle innebära att varje individs röst räknas.

– Införa digital röstning via mobiltelefon, dator samt andra digitala hjälpmedel och i allmänna vallokaler där utrustning och uppkoppling tillhandahålls.

– Ha ett par eller tre omgångar av valet vilket skulle kunna innebära att:

a) alla partier som får röster har möjlighet att sitta med i riksdagsarbetet eller olika utskott

b) de partier (exempelvis 5 stycken) med flest röster går vidare till en semifinal-/finalomgång där ett vinnande parti utses och får bilda majoritetsregering på egen hand eller i koalition med andra partier, inklusive partier som inte gick vidare men fick riksdagsplatser

c) vid  en finalomgång kommer ett av två partier få majoritet efter att alla röstberättigade röstar igen.

Detta skulle kunna tänkas se ut lite som något som det svenska folket, och dagens unga, är vana vid och som gäller vid de årliga melodifestivaltävlingarna med kvalomgångar under några veckor, semifinal och final. När vinnaren går segrande ur dessa valomgångar så sluter hela landet upp bakom den regering som finns, likt vi gör när Sverige representeras i den stora Eurovisionsfinalen, även om vi inte kan rösta på vårt egna förslag.

Nu behöver inte jämförelsen dras längre än så mellan de två. Musik är, enligt många, en subjektiv åsikt och olika typer av musikstilar gillas av olika personer utan att det behöver finnas vare sig forskning eller ideologi bakom musiken.

Det som väljarna och landet skulle vinna på förändringarna ovan är bland annat att partierna tvingas vara tydliga med vad just deras politik är, vilka de kan tänkas samarbeta med och politikerna skulle därmed tvingas kommunicera och föra en dialog med folket – inte ha en envägskommunikation som sker i mångt och mycket idag.

Vidare skulle man skilja agnarna från vetet där exempelvis vänster- och SD-väljare får chansen att till och med rösta på mer extrema partier, samt att partierna tvingas redogöra för vilka de skulle kunna tänka sig samarbeta med om de vinner. Då skulle det inte råda några tveksamheter om ett parti driver en extrem politik med populistiska och anpassade utspel för att locka väljare, utan det skulle visa sig tämligen tydligt hur man tänker regera landet framöver. Ingen skulle bli anklagad för rasist eller kommunist på falska grunder.

Men även mittenpartier, eller partier som är stora och närmat sig mitten, tvingas härmed att visa på vilka grunder de kan kalla sig mittenpartier eller hur de ämnar föra en politik som påverkar invånarna. Både M och S upplevs av många väljare som att de gått närmare mitten och att de inte vet vad som egentligen skiljer dem åt.

En ny ordning i grundlagen skulle skapa stabilitet i politiken, och inte som idag instabilitet där partierna tvingas överge sina löften som de gått till val på och därmed svika en större del av befolkningen.

Idag gör miljoner invånare bankärenden, utför deklarationer och röstar i olika TV-program med hjälp av datorn och mobilen på olika sidor och med appar. Med digitala röster kommer valresultatet strax efter vallokaler stängs eller sluttiden. Förhoppningsvis kommer inga sopsäckar med röstsedlar på drift heller (så som skett tidigare). Detta skulle kunna innebära att fler tar sig tid att rösta och inte finner det olägligt eller rentav jobbigt att gå till vallokalen.

Dessa, och många fler, förslag lägger Socialliberalerna för att förnya och anpassa vårt politiska system för att förbättra för svenska folket. De förslag vi presenterar ovan skulle kunna röstas igenom under denna mandatperiod i Riksdagen och andra förslag kommer vi lägga när vi anser landets invånare och politiker vara redo för framtida förändringar. Våra förslag läggs för att hjälpa till att förbättra demokratin, att varje individ känner att ens röst hörs och väger tungt. Kommande förslag kommer läggas för att öka engagemanget bland landets invånare och för att vi alla ska hjälpas åt att bygga en bättre framtid.

Vi vill se ett mer demokratiskt Sverige och vi vill se politiska frågor föras upp på dagordningen som verkligen betyder något och som väljarna tycker är viktiga och inte som idag förs upp av politikerna.

3 reaktioner på ”Ta bort 4%-spärren

 1. Betr 4%spärren. Avskaffa den, tja kanske det. I vart fall sänka den till 2-3%. Avsikten med spärren var att hindra att en massa småpartier skulle komma in, vilket skulle försvåra regeringsbildandet. Eller i vart fall så hoppades man att vpk skulle trilla under den någon gång. I och för sig en gudi behaglig tanke, men det borde ske utan procentfiffel…
  Sen så var det väl SD som man ville stoppa. Vilket alltså inte funkade, idag är SD tredje största parti. Det hade alltså krävts andra åtgärder, t ex effektiv kritik av SD:s politik, inte %-fiffel…
  Idag ligger däremot både kd, c, fp och v ibland farligt nära att falla ur riksdagen. Tja mp, som hoppades bli tredje största parti, krymper nu ihop alltmer pga oskicklig ledning och regeringssamarbete med s (och indirekt med v).

  Så sänk i vart fall spärren. Kanske blir det fler partier, kanske t o m något som har en ideologi som kommer in i riksdagen. Och kanske därmed ännu svårare att bilda regering.
  Men vem har sagt att det ska vara enkelt?

 2. Det verkar som om ni har inspirerats av det franska valsystemet, det sker i 2 omgàngar sà att det blir en majoritetsregering. Jag gillar det systemet.

  Ta bort 4%-spärren är nog inte realistisk, men att sänka den till 2% är mer realistiskt.

 3. I Knesset har de ju ingen spärr? Ja kanske 1% spärr?

  För att demokratiseta Sveroge bör juju ta steget fullt ut och avskaffa monarkin! Offentlig makt o offentliga ämbeten skall inte ärvas! En gammal libetal grundide!
  Svårt att förstå hur många liberaler också kan vara monarkister!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s