Den politiska kartan ritas om


val2014resultat

Statsminister Reinfeldt avgår, inte bara som landets ledare, utan även som Moderaternas ledare. Finansminister Anders Borg lämnar politiken han med. Jimmie Åkesson vill ha nyval för att han är övertygad om att ett till val skulle ge SD ännu fler röster.

Stefan Löfven vill bli statsminister utan att lämna ifrån sig något inflytande till någon förutom möjligtvis Miljöpartiet till begränsad del. Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt är rasande över att han inte bjuds in till förhandlingar och en ministerpost i regeringsställning. Alliansens partier lovar att inte rösta igenom socialistisk regeringsbudget. Därmed verkar det som att Stefan Löfven är ganska ensam om att vilja att han ska bli Sveriges näste statsminister.

Samtidigt som SD är landets tredje största parti lämnar alltså Reinfeldt den politiska arenan och kvar blir ett gäng nya, oerfarna partiledare. Det är inte många som tror att exempelvis Fp’s Jan Björklund och Kd’s Göran Hägglund blir kvar efter sina dåliga valresultat även om de själva flaggat för att de gärna sitter kvar i tio år till. Plötsligt skulle Jimmie kunna bli den partiledare som suttit längst för sitt parti.

Kan Sverige hämta sig eller kommer landet nu hamna i en kris? Internationella medier rapporterar om landet som klarat sig bäst i Europa efter finanskrisen men som nu sparkar sin regering och röstat fram starkt nationella och främlingsfientliga krafter. Kronan har försvagats och det ryktas om att storföretag är beredda att flytta ut ur Sverige.

Ska en liten grupp på 13% av befolkningen lyckas styra den stora majoriteten? Är SD inne på att kuppa till sig makten?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s