Demokratins fall på demokratins bekostnad


Idag är det den 1:a maj och runtom i världen demonstrerar arbetare och socialistiska partier. I Jönköping demonstrerar även nazister denna dag och försvaras av polisen med motiveringen att alla har rätt till yttrandefrihet.

Det finns olika paragrafer i lagen som polisen i Jönköping lätt hade kunnat hänvisa till för att undvika att ge tillstånd för nazister att inta våra gator. Men detta blogginlägg kommer inte beskriva lagen som den är, utan diskutera kring vad demokrati egentligen är!

Som politisk filosofi bygger demokrati på att alla medborgare har en lång rad friheter och rättigheter. Socialliberalerna menar att alla har rätt att tycka, tänka och göra vad de vill, så länge det inte går ut över andra, begränsar andra individers fri- och rättigheter eller förstör annans (eller vår gemensamma) egendom.

Många gånger hör man politiker säga: jag håller inte med dig, men jag är beredd att kämpa för din rätt att få uttrycka dina åsikter.

Det låter ädelt och riktigt så länge den som uttrycker sina åsikter inte kräver att begränsa andra medmänniskors rättigheter och frihet! Så trots att partier som Svenskarnas Parti, Sverigedemokraterna mfl högt och tydligt vill begränsa olika individers och gruppers rättigheter så försvaras de ändå av de styrande politikerna.

Det kan aldrig vara okej att stödja den som vill rasera ett demokratiskt system eller en demokratisk rättighet! Vi vidareutvecklar tanken:

Demokrati kan delas in i två delar:

1) Demokratiskt innehåll berör medborgares och människors jämlikhet, jämställdhet och likvärdighet.

2) Demokratiskt styre eller ”form” berör rösträttsregler (ålder, medborgarskapskrav m.m.) och beslutsregler (majoritetsbeslut, kvalificerad majoritet m.m.)

Den bästa demokratin är den som inte begränsar människors fri- och rättigheter genom att både 1) och 2) omfattar hela folket och varje individs rättigheter!

Genom historien har vi sett hur vissa personer och grupper uteslutits från demokratin. Slavar, kvinnor, barn osv. har fått stå utanför demokratiska systemet när de inte får eller fått rösta eller ansetts tillhöra ”folket”. 

I Sverige anses alla samhällsgrupper, religiös eller sexuell tillhörighet likaså, tillhöra ”folket”. Då kan man alltså inte ge stöd åt och kämpa för någons rätt att kunna begränsa olika människors frihet och jämlikhet! Gör man det så kan demokratin komma att falla på bekostnad av demokratin, på samma sätt som tyska politiker rättfärdigade sitt stöd till Hitler genom att säga sig kämpa för allas rätt att få uttrycka och genomföra sina åsikter.

Socialliberalerna anser, till skillnad från andra partier, att alla individers rättigheter och frihet ska skyddas mot den som vill begränsa andra medmänniskors frihet och rättigheter. Vi gör det i demokratins namn! 

Annonser

2 reaktioner på ”Demokratins fall på demokratins bekostnad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s