Terroristmord på demokratin!


När ska det nordiska folket och politikerna i de nordiska länderna se att de tragiska terroristmorden i Norge även är terroristmord på demokratin?

Det förvånar att de politiska partiernas ledare, även ungdomsledarna, inte tar en starkare ställning mot den politik och ideologi som Sverigedemokraterna står för och driver. För även om det är en svår stund för Norge och dess broderliga grannländer så är det också nu rätt tid att reagera mot de ideologier SD (och dess europeiska systerpartier) står för, de falska teorier om vilka som ligger bakom terrorism, samt det hat som de sprider människor emellan genom sin politik.

Det är inte rätt av våra regeringar, speciellt inte den svenska, att vara så passiv och tillåta det som sker under ytan. Det vill säga att man inte reagerar på att folk och de politiska partiernas representanter mer pratar om själva tragedin kring morden, än om vad som faktiskt ligger bakom dem. Det är inte en tragisk trafikolycka som hänt, det är politiskt och demokratiskt mord och inget annat.

Varje endaste liv taget i Norge av den högerextrema terroristen är beklagligt och oerhört sorgset, men det får inte stanna vid det. De dödades för sitt politiska engagemang, för sin tro på demokrati, och kanske framför allt för ett mer mänskligt klimat och välkomnande värld för dem som tvingas fly sina länder och komma hit.

Låt inte dessa liv ha offrats i onödan! Låt oss fortsätta den kamp de vigde sina alltför unga liv åt! För frihet, för jämlikhet och för medmänsklighet!

2 reaktioner på ”Terroristmord på demokratin!

  1. SD har visat att de har växande stöd för sin politik. Vi kan tycka vad vi vill om deras politik men de har valts demokratiskt.
    Förutom SD så diskuteras inte invandrarfrågorna tillräckligt. Och eftersom invandrarfientligheten tycks öka har vi ett stort problem.
    1923 sammanfattade Albert Schweitzer sin livsfilosofi i boken ”Civilization and Ethics”. Sedan tonåren har jag haft med mig hans ord: ”Vördnad för livet” (”Reverence for life…”) Den devisen borde de flesta kunna acceptera, eller? Och vi skulle säkert få mindre av både religiös och politisk fanatism.
    Det räcker inte med politiska ideologier. Vi måste ta tag i våra existensiella problem.
    Till saken hör att jag gick ur Svenska Kyrkan så fort jag blev tillräckligt gammal. Min syn är ”God defined is God denied”.
    Därför är det helt naturligt för oss att inte låta våra husdjur lida – vi tar bort dem då de lider. Men jag har inte ”Rätten till en värdig död” RTVD. Jag har varit medlem i RTVD i några år och konstigt nog håller sig medlemsantalet på en konstant låg nivå, ca 2600 medlemmar.

    Så frågor om etik borde ha ett större utrymme i våra skolor.

Lämna en kommentar