Inga politiker i vårt rättssystem!


Lära sig hur rättsväsendet fungerar

 

Ett påstående som gör sig ständigt påmint är att vi ofta i Sverige säger att vi blir alla lika behandlade inför lagen! Ändå sitter det politiker som nämndemän och avgör andra människors framtid.

Man kan med andra ord bli ‘stämplad’ både för sin politiska åsikt, som för sitt etniska ursprung, eller för att man är man eller kvinna, beroende på vem som sitter som nämndeman i rätten. Exempelvis kan man som vänster- eller högersympatisör bli orättvist dömd om det sitter nämndemän från motsatta partier i rätten. Man kan även bli hårdare dömd om man har utländsk bakgrund trots att man är född i Sverige och har svenskt medborgarskap bara på grund av att det kan sitta främlingsfientliga nämndemän i rätten.

Är detta demokratiskt? Är detta lika behandling inför lagen? 

Vi på Socialliberalerna anser att det är respektlöst mot alla de jurister med många års universitetsstudier genom att tillåta, i vissa fall, totalt icke-utbildade personer vara med och döma i rättsalen? Ska vi avskaffa jursitutbildningen eftersom det verkar som att icke-juristers personliga åsikter väger lika tungt som utbildade juristers?

Politiker har inget i rättsväsendet att göra. Därför bör vi avskaffa vårt nämndemanna-system som vi har idag!

Annonser

2 reaktioner på ”Inga politiker i vårt rättssystem!

  1. Nämndemännen ska ju representera svenska folket i kön, politisk hemvist, ålder etc. Men vi är alldeles för FÅ och det blir inte bra just därför. Inte pga icke-juridisk utbildning. Vi SKA vara lekmän.Har själv suttit som nämndeman i några år och det är fasansfullt att se hur det slarvas och hur man fjäslar för domaren, röstar gärna som honom och manb får onda ögat på sej om man råkar vara skiljaktig. Och snabbt allt ska gå. Klart det inte blir bra, men det är inte nämndemännens fel, som grupp.Vissa kändisadvokater är som halvgudar för vissa nämndemän (varav alltför många är altför gamla). Pinsamt att se skiten.Det är hela systemet det är fel på. Vi borde ha minst 10 nämndemän. Lekmän. Då blev det lite bättre. Men då får man också höja arvodet lite mer. Nyligen sänkte man halvdagsarvodet vilket gjorde att många slutade i ren ilska. Varför ska man åka 3 mil tur/retur = 6 mil, för att tjäna 250kr minus skatt?Kao

    1. Intressant där med din vinkling. Men då kanske det är lekmän/jury vi ska ha och inte politiker, eller? Det verkar ju som, i din beskrivning, alltför många politiker som är nämndemän blir ‘bländade’ av vissa stjärnadvokater och redan där borde sållas bort.Ska vi då ta bort juristutbildningen, om ditt inlägg kan tolkas som att lekmäns betydelse är viktigare än domarens? Ska vi ha domare som inte är juristutbildade? Vi på Socialliberalerna är öppna för diskussion för att förbättra Sverige!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s