Ska de arbetslösa behöva dö för att vi ska rädda ekonomin?


Dagens Sverige har satt an en hård ton mot sina medmänniskor. Den sittande regeringen har och driver en hård arbetslinje som drabbar många människor på ett ofrånkomligt orättvist sätt. Förutom att man misslyckats med nya regler från försäkringskassan för sjuka, socialförsäkringen för utslagna och a-kassan för arbetslösa så driver man en arbetsmarknadspolitik under devisen att den som inte arbetar ska inte ha pengar. Och den som inte har några pengar kan heller inte äta.

Den regeringspolitiken som man driver fungerar om det finns tillräckligt med arbete, men så är det inte i dagens Sverige. Nu finns det många som vill arbeta, men som inte får för att det helt enkelt inte finns några jobb att få. Ska de då inte få några pengar? Ska de inte få någon mat att äta?

Vi socialliberaler menar att människan ska ha rätt att kräva lika mycket av samhället som hon ger till samhället i betalda skatter och andra former av påtvingade avgifter såsom a-kassa och liknande.

Från regeringens sida argumenteras det att bidrag sänker staten och landet om det får fortsätta som det var innan under en Socialdemokratisk regering. Vi Socialliberaler säger inte att alla ska leva på bidra istället för att arbeta och vi menar heller inte att de som inte behöver bidrag eller är fullt friska och har ett jobb ska gå på bidrag istället.

Likt en romersk general som en gång ansåg sig skapa fred i en upprorisk provins genom att döda alla invånare och genom att skapa förödelse kalla det för fred, på samma sätt gör regeringen genom att ödelägga alla system som ska skydda individen och sedan kallar det för arbetslinjen. Och den som inte arbetar eller har ett arbete ska heller inte ha några rättigheter, utan fråntas all trygghet, all rätt att yttra sig och alla livlinor ska skäras av för att de är en tärande del på statsbudgeten.

De vill helt enkelt låta de arbetslösa DÖ så att ekonomin kan leva! Så att de ska kunna slå sig på bröstet inför sina internationella kollegor och säga att de löst problemen.

En person som inte kan köpa en liter mjölk i affären och inte har mat till sitt barn, och som är beroende av det där bidraget när det inte finns ett jobb att få och när det inte längre kan handlar om att inte vilja jobba, utan om en syn från medmänniskor som tycker att man får skylla sig själv. Kan ni då se det barnet i ögonen och säga: 

– Du har inte rätt till mat för att din pappa saknar arbetsmoral. 

Är det inte dags att erkänna att vårt samhälle inte kan göra sig av med sjukdomar, arbetsskador och arbetslöshet bara för det ska se bra ut i ekonomin? Kan det vara så att i strävan efter överlevnad och individens frihet, att vi faktiskt måste se till vår syster och vår broder och våga hjälpa varandra, visa lite medmänsklighet och samtidigt tänka lite mindre på ekonomiska resultat under den tiden som det tar att skapa flera arbetstillfällen?

Kan vi för en gångs skull se till människornas värde, istället för till pengarnas, bara för ett kort ögonblick, medan våra barn lever i fattigdom för att de dömts ut av välborgade politiker?

 

13 reaktioner på ”Ska de arbetslösa behöva dö för att vi ska rädda ekonomin?

  1. 74487 lediga jobb på arbetsförmedlingen sist jag kollade + alla de jobb som inte anmäls dit. Så vad vill du ha sagt med ditt inlägg egentligen? Förutom att sprida propaganda?

    1. Nej, vi försöker inte sprida mer progaganda än andra partier. Däremot vill vi påminna om att regeringen har ett ansvar och då det inte finns någon opposition i landet så tar vi gärna den rollen. Av de nästan 75000 jobben som Du nämner är hälften utanonserade för att de måste annonseras ut, men besitts av redan anställda vid myndigheter och offentliga skolor, sjukhus mfl. Om någon annan söker och får det jobbet, så blir automatiskt den andra arbetslös.Tack för att Du läser våra inlägg.

  2. Sonja 88 år 26 febr 2011 kl 3:18Det är ett gräsligt tillstånd Sverige råkat ut för . Barnfattigdomen är utbredd. Hörde Göran Persson igår. Han menade att enda sättet att få bort denna var att höja barnbidraget väsentligt.Folk har väl rätt till både arbetslöshetskassa och sjukpenning när dessa behövs. Det har folk ju betalat in i sina skatter.

    1. Hej Sonja, och tack för att Du delar din åsikt med oss. Vi håller med om att folk faktiskt har betalat höga skatter och att det är beklagligt att oroväckande att barnfattigdomen är utbredd. Tyvärr stannar politikernas ord just vid ord. Vi på Socialliberalerna vill att Sverige ska kunna: 1) skriva in barnkonventionen i svensk lag 2) ge fler barn och ungdomar möjligheten att tycka till genom att ge dem en slags rösträtt till en barnriksdag som får en stark röst i de verkliga riksdagsvalen3) göra politiker på lokal och regional nivå direkt ansvariga när det uppdagas att ett barn råkat illa ut eller lever i fattigdom.4) bygga en ny politik där fler generationer ges mycket goda förutsättningar och får mer kontakt med varandra, exempelvis pensionärer och barn så att vi på så vis kan få ett givande och lärorikt utbyte av varandra.

    1. Tusen tack för att Du läser våra inlägg. Vi blir glada när andra tycker till och än mer när de gillar det vi skriver. Vi följer några av dina bloggar med så tack för inspirationen. 🙂

  3. Kommer att bli intressant att följa Er. Just nu känns det som om man inte får riktigt grepp om vad Ni egentligen vill. Är Ni ett alternativ till mittenpartierna?Är Ni ett alternativ till den utarmade socialdemokratin?

    1. Vi ser fram emot att ha Dig som läsare till bloggen och kanske även som åskådare på andra arenor, även om vi gärna vill bjuda in Dig som aktiv tyckare ustället för bara åskådare. På så sätt blir Du en del i det som vi vill åstadkomma, vara alternativ till och utmana.Socialliberalerna är ett nystartat parti som är ett alternativ för medborgarna tar del av utformningen av politiken. Dvs, vi kommer inte tala om att si och så ska ni tycka för att vara med. Det kanske känns ogreppbart så här långt för Dig och många andra för att vi inte vill tvinga på våra åsikter. Det är det liberala med oss, att alla ska få tycka och tänka och göra vad som passar dem. Det enda vi har gemensamt med Socialdemokraterna är att vi har med en del av namnet i vårt partinamn, men där ”Social” i vårt fall står för att vi inte ska lämna någon åt sitt eget öde om det har gått snett eller någon som kan tänkas behöva hjälp, samt att staten inte ska beskatta eller bestraffa för egen vinnings skull, utan bara finnas till för oss invånare där alla ska ha samma chans oavsett vilka förutsättningar man utgår ifrån. Med andra ord: så länge en individ eller en grupp agerar i eget intresse för att skada andra medmänniskor eller deras egendom så ska de själva få ta egna beslut över sina liv. Det låter som mycket förenklat, men när man bryter ner det på olika nivåer och i detalj så märker man att det synsättet passar in i små beslut som stora beslut. Vi håller på att utforma konkreta exempel utifrån vanliga människors livsöden som ska visa hur vi tänker och hur vi önskar att en regering och politiker på olika nivåer borde agera, men undviker från att göra det av olika anledningar. Vi är, för att besvara din fråga i en mening, ett framtida regeringsalternativ.

  4. Citat ur kommentaren:”Med andra ord: så länge en individ eller en grupp agerar i eget intresse för att skada andra medmänniskor eller deras egendom så ska de själva få ta egna beslut över sina liv.”Detta låter inte bra! Om man agerar i eget intresse i syfte att skada andra, skall inte leda till nåt straff, utan man är själv ansvarig att straffa sig själv?Jag är rätt aktiv politiskt, men jag söker gärna alternativ. Men om jag tolkat detta rätt så vet jag inte om Socialliberalerna är nåt alternativ.

    1. Ber om ursäkt för ett litet fel. Det skulle varit ett ‘inte’ med i texten. Dvs ”Med andra ord: så länge en individ eller en grupp inte agerar i eget intresse för att skada,,,” osv.

  5. jag är en murare med erfaren och yrkesbevis nu 11 år jag har inte riktig arbetsplats jag kl ara inte mig. arbetsgivarena de vill körkört jag har inte.man lera sig köra bil i 5 timman men jag hata bilar jag tycker inte um bilarna. och de är min straff bli arbetslös

  6. (Tumme).Det finns en hel del jobb, men till dessa jobb krävs kunskap och utbildning, som man genom dagens politik stoppat så vuxet folk inte kan vidareutbilda sej. Självklart förblir dessa personer då arbetslösa.Om ett stort företag lägger ner här hemma för att det är billigare att producera varorna (och tjänsterna) i låglöneländer, så är det knappast de svenska arbetarnas fel. Det är fel på arbetsmarknads-, löne- och utbildningspolitiken. Det är ju knappast arbetarnas fel om Volvo och Saab går åt helvete. ARBETARNA vilol ju inte förlora sina jobb, men kallas ändå lata och bidragstorskar. Det är ju fruktansvärt. Hur ska de annnars överleva?Redan innan de tvingades in i arbetslöshet hade de löner som räckte precis till hyra, mat, kläder och det allrea nödvändigaste. För många är inte den lagstadgade, välbehövliga semestern något alla kan nyttja genom att åka iväg på rekreation i en hyrd stuga nånstans. Men det var ju det som var meningen en gång i tiden.Alla har heller inte lyckan att ha släktingar de kan bo gratis hos. Alla barn har inte mor- och farföräldrar där de kan bo gratis nån vecka.Och vem ägnar en tanke åt de ensamstående lågavlönade med ett eller flera barn, som måste betala hyra och alla räkningar själva? Det är många fattiga barn i vårt land som aldrig får nya kläder – det handlar om att handla second hand och dra runt i sin hemort under semestern, då föräldrarna (föräldern) ofta jobbar extra på sin semester för att dra in lite slantar till familjen.När det sociala skyddsnätet rivits i trasor under Alliansregimen, har det blivit ännu värre för dessa familjer.En gång i tiden kunde vi vara stolta över vårt land, som skyddade sina medborgare. Nu är vi bara ett dåligt exempel på hur man förstör något som en gång var bra och som gtog årtionden att bygga upp. Nu premieras de som redan har pengar. Övriga ses som snyltare och den 1/3-delen ska helst passa upp på de övriga.Detta kommer inte hålla. Inte heller för den välbeställda medelklassen. Allt kommer rasa ihop totalt, innan det är dags att resa samhället på fötter igen. Det blir en hård tid för våra barn och deras.Kao

    1. Många bra synpunkter du får med där! Därför tror även vi att det behövs en motpol till dagens regering och deras utbildnings- och socialpolitik, men som ändå är liberal och låter folket och individen ha mer att säga till om sina egna liv.

Lämna en kommentar